miercuri, decembrie 08, 2010

Vinul fiert

Vinul fiert este un vin condimentat şi încălzit până la fierbere. Iniţial, vinul fier a fost îndulcit cu miere. Această licoare se consumă în general iarna în ajunul sărbătorilor.
În general la prepararea vinului fiert, nu se foloseşte vinul de cea mai bună calitate, întrucât fierberea acestui suc de struguri fermentat, într-o oarecare măsură egalizează calitatea vinurilor. Totuşi, vinul fier se preferă să se realizeze din vin roşu, acesta conferindu-i un surplus de savoare.

Ingrediente:
1 litru de vin roşu
3 linguri de zahăr/miere
1 baton de scorţişoară
10 bucăţi de cuişoare
eventual câteva boabe de piper negru (dacă vă place, dă un iz de rafinament) sau 2 cm de rădăcină de ghimbir (dacă vă place)
1 măr
1 portocală

Mod de preparare:
Vinul se pune pe foc mediu într-o oală de mărime potrivită. Când vinul începe să fiarbă, se adaugă cele 3 linguri de zahăr/miere şi se amestecă fin, până se topeşte.
Între timp, se stoarce portocala iar coaja acestuia se taia fâşii sau cubuleţe. De asemeena şşi mărul se taie cubuleţe.
Acum se adaugă scorţişoara, cuişoarele ghimbirul sau boabele de piper negru şi se lasă la fiert 5 minute.
După aceasta se adaugă bucătelele de fructe şi zeama portocalei şi se mai lasă să mai dea un clocot.

Sfaturi:
-        Pentru a opţine un vin fiert clar, vă recomand să folosiţi beţişor de scorţişoară în loc de scorţişoară măcinată. După fierbere, scorţişoara măcinată se lipeşte de marginea vasului şi dă un aspect tulbure vinului.
-        Este foarte important ca după topirea integrala a zahărului/mierii să adăugaţi condimentele uscate şi abia ulterior fructele.
-        Reţetele clasice de vin fiert subliniază faptul că e de preferat să nu combinaţi mai mult de 3 arome diferite, pe lângă vinul roşu şi zahărul/mierea.

Reţete clasice de vin fiert:
- vin si zahar plus: scortioara, cuisoare si coaja de portocala;
- vin si zahar plus: scortisoara, mar si anason; 
- vin si zahar plus: scortisoara, piper si cuisoare;

Un comentariu:

mirela spunea...

Asta este preferatul sotului,,,dar imi place cum miroase toata casa cand se fierbe,,,,bunnn!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email