miercuri, decembrie 08, 2010

Tort cu mere

Ieri a fost ziua de naştere a soţului meu şi cum ştiu că îi plac mult merele, m-am gândit să-i fac de dimineaţă un totrt cu mere. Hai să vă povestesc cum l-am facut…

Ingrediente:
4 mere mari sau 6 mere medii
5 linguri de zahăr
1 lingură de apă
10 g unt
1 linguriţă de scorţişoară
50 g migdale întregi
50 g stafide
Blatul: 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, jumătate de pliculeţ de praf de copt şi 2 linguri de esenţă de vanilie, 1 vârf de cuţit de sare.

Mod de preparare:
Pregătim o formă rotundă de tort care se poate dezasambla. Taiem o bucată de hârtie de copt, fixăm pe fundul rotun al formei, după care reasamblăm forma de tort.
Se caramelizează zahărul astfel: se pune pe foc o oală cu o lingură de apă şi cu cele 5 linguri de zahăr. Se lasă pe foc şi se amestecă până zahărul topit primeşte o culoare arămie, după care se adaugă cele 10 g de unt şi se amestecă până compoziţia se omogenizează. Zahărul astfel caramelizat se turnă în forma de tort şi se întinde în mod egal pe hârtia de copt.
Se curătă merele, se taie în formă de semilună şi se aşează concentric pe zahărul caramelizat.
Cele 50 de g de stafide şi cele 50 de g de migdale se presară pe merele aşezate deja în forma de copt.
Preparăm blatul astfel: separăm albuşul de galbenuş. Punem albuşul într-un vas de plastic şi îl batem spumă cu mixerul. Adăugăm cele 5 linguri de zahăr şi continuăm să îl amestecam cu mixerul (prefer să adaug astfel zahărul pentru a fixa albuşul). Apoi adaug pe rand cele 5 gălbenuşuri, praful de copt, cele 2 linguri de vanilie şi cele 5 linguri de făină. Amestec cu mixerul, până coca se omogenizează şi o torn în forma de copt.
Forma de copt se aşează în cuptorul preîncălzit şi se lăsă în cuptor la temperatură medie pentru 40 de minute.

Se serveşte rece, pudrat cu zahăr sau împodobit cu frişcă.

Un comentariu:

mirela spunea...

Cu frisca sigur are mare trecere,,,,pupp!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...