Secretele bucătăresei

Cand gatiti salate va recomand să folositi ceapa de apa, intrucat nu este asa de iute si este deosebit de savuroasa.












Cum alegem un avocado? - E simplu:
  • un avocado trebuie să aibă coaja netedă (semn de hidratare)  
  • sub apăsarea fina a degetului, suprafaţa acestuia trebuie sa rămână uşor marcat, în caz contrar avocado nu este copt. Atenţie! – nici prea moale nu e bine să fie, riscam să cumpărăm un avocado trecut.
  • Dacă însă am cumpărat un avocado crud, nu e nici o problemă. Leguma se aşează într-o punga de hârtie, pungă care mai apoi se aşează cu gura închisă pe mobilă câteva zile, până se coace.  
Cum se desface un avocado?
  • Luăm un cuţit şi tăiem în două avocado (de preferat pe lungime)
  • Prindem între mâini cele două emisfere, astfel încât tăietura să fie paralelă cu mâinile noastre, după care răsucim cele două emisfere în mod antagonic
  • După ce despicam avocadoul, cu coada unei linguri, dislocăm sâmburele
  • Cu lingura scoatem cu delicateţe miezul

Planta curry (Helichrysum italicum).
Atenţie, nu este amestecul de curry pe care îl puteţi găsi prin supermarketuri. Aceasta este o plantă aromatică deosebit de rezistentă la secetă. Eu am descoperit-o la o expoziţie de plante de primăvară şi am îndrăgit-o deosebit de mult şi recunos că este preferata mea. Are un deosebit de bun efect antimicrobian. Dacă aveţi pisică, vă recomand să nu vă cumpăraţi curry, întrucât pisicuţelor nu le place mirosul plantei, le provoacă un puternic discomfort.




Daca doriti ca ouale sa nu va crape in timpul fierberii, adaugati putina sare in apa in care le fierbeti.






Dacă doriţi ca macaroanele/pastele să nu vi se mai lipească între ele sau/şi de oala în care le fierbeţi, mai adăugaţi la apa de fiert şi un strop de ulei. Uleiul respectiv, la lipezire se va spăla de pe paste.

Piureul de dovleac se poate congela şi păstra astfel pană la un an de zile.
Dupa ce taiati dovleacul, scoateti semintele din mijloc. Treceti-le pe sub un jet de apa si  asezati-le intr-o tava, pe o hartie de copt. Presarati semintele de dovleac cu sare dura, amestecati-le putin cu mana si asezati-le in cuptor. 
Semintele de dovleac sunt acoperite cu un strat gelatinos care se va usca in cuptor in contact cu sarea.







Imediat dupa ce scoateti snitelul din uleiul incins, treceti-l pe sub un jet de apa calda, pentru a se spala surplusul de ulei si a se inmuia crusta. Snitelele, dupa un astfel de tratament, devin deosebit de savuroase.


Drojdie proaspata

Drojdie uscata


Drojdia de bere se gaseste in magazine sub doua forme: drojdie proaspata si drojdie uscata.
Precum multe dintre noi, si eu am avut probleme in a-mi da seama de diferenta si mai ales echivalenta de substituire a celor doua categorii de drojdie.

Drojdia uscata se gaseste ambalata in general, in pliculete de 7 g si chiar 100 g. Pe pliculetele de drojdie uscata veti gasi descrierea, cum ca 7 g de drojdie uscata este suficienta pentru 500 g faina. Drojdia uscata este mai usor de depozitat si are un termen de valabilitate mult mai mare decat drojdia proaspata. Eu prefer drojdia proaspata, dar obisnuiesc sa folosesc drojdie uscata cand raman acasa fara drojdie proaspata.
In cursul prelucrarii, drojdia uscata se amesteca cu faina, cat mai omogen posibil.

Pe ambalajul drojdiei proaspete, reiese ca pentru o cantitate de 500 g de faina, se intrebuinteaza 25 g de drojdie proaspata. Drojdia proaspata se gaseste in general, in amalaje mici de 25 g, 50 g si 500 g; iar in cadrul unui magazin o veti gasi in zona frigiderelor, aceasta fiind necesar sa stea la o temperatura cuprinsa intre 0 ºC si +8 ºC. In ceea ce difera drojdia proaspata de cea uscata este nu doar ca se pune o cantitate mai mare pt aceeasi plamadeala, ci si ca aceasta se strica incomparabl mai repede si este mult mai aproape de traditional.
In cursul prelucrarii, din drojdia proaspata se prepara o maia, adica un amestec din putina faina, apa calduta (Atentie!: sa nu fie apa fierbinte, intrucat omorati fermentii drojdiei) si putin zahar (spre a hrani drojdia).

Concluzie:
Pentru 500 g faina este necesar: 25 g drojdie praspata sau 7 g drojdie uscata.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...